Followers

Wednesday, 24 July 2013

Bukan lagi rezekiku....

Hai..:)
Diam tak diam da lebih 2 minggu kita dan semua umat islam berpuasa dibulan ramadhan kan..tak lama lagi kita bakal menyambut syawal pulak..tak terasa waktu tu berlalu..
Sebenarnya..dibulan ramadhan nie..ada perkara yg sangat menyedihkan hati Reen yg telah berlaku di bulan ramadhan yg mulia nie....Hari sabtu lepas.(20.7.2013) Reen dan suami telah ke klinik swasta untuk melakukan pemeriksaan..sebenarnya da 4 bulan Reen tak datang period..Reen jangkakan itu adalah disebabkan kesan pengambilan makjun yg Reen amalkan..sebab sebelum nie pun pernah period Reen macam tu..so takdela kisah sangat...
Tapi..bila masuk hari yg ke3 umat islam berpuasa..Reen mula keluar darah sikit..ingatkan da sampai waktunya untuk Reen mengalami proses "datang bulan" tu..tapi yg Reen peliknya..sampai besok darah tu da berhenti..then 2,3 hari lg keluar lagi sikit2..tu yg Reen mula risau..sebab dari pengalaman saudara mara Reen..dan pndapat kawan2 Reen..maybe Reen lekat lagi..tapi dalam hati Reen berkata.."tak mungkin kot..sbb mkn makjun takkan jadi kot.."
Nak dijadikan kisah..pagi sabtu tu..Reen pun pergilah scan kt klinik..dan dr berita yg doktor tu cakap..mlihat pada keadaan rahim Reen yg mengembang..mcm mengandung..tp oleh kerana mungkin usia kandungan tu yg terlalu awal..doktor pun tak nampak dgn jelas..cuma yg doktor tu cakap..baru nak jadi kelongsong..maybe usianya baru 3@ 4 minggu...so doktor pun suruhla dtg balik next month untuk scan kembali dan pastikan..
Sebelum balik tu..doktor ada nasihatkan supaya Reen jaga diri..jangan buat kerja berat..dan bekalkan dengan ubat untuk kuatkan rahim dan asid folic untuk kandungan..
Then..sampai je rumah..rupa2 nya Reen da keluar darah yg agak banyak...dalam hati Reen terus terfikir mungkin itu darah period..dan mungkin Reen tak mengandung..dan Reen pun buatla kerja harian macam biasa..Petang tu Reen tolong mak mertua Reen masak untuk berbuka puasa..masa tulah Reen mula rasa kesakitan dibahagian perut..dan rasa kejang dibahagian pinggang..Tapi Reen ingatkan itu biasa bila period..sbb Reen mmg pernah alaminya...
Tapi.....makin lama makin kuat sakitnya..Reen dapat rasakan darah pun makin banyak keluar...tapi Reen masih buat biasa je...Siap boleh pergi buang sampah lagi...
tapi tula kan..benda yg tak diduga nie..kadang2selalu terjadi..malam lepas berbuka di rumah mertua Reen tu..Reen makin tak sedap hati..balik je rumah sendiri..masuk je bilik air..Reen tgok darah makin banyak yg keluar..dan berketul2..hinggalah kesudahannya..seketul darah yg bercampur daging..(besar jugakla..)jatuh atas lantai bilik air tu..Reen panggil hubby..dan antara percaya dengan tidak..Reen dapat rasakan yg Reen telah keguguran....perasaan ketika itu..cukuplah hanya Allah yg tau betapa sedihnya...:(
Besoknya..Reen pergi berurut dengan bidan..mmg benar kata bidan tu..yg Reen da keguguran..Petang tu jugak..suami Reen tanam janin tu...
Memang terasa sangat kehilangan nie..dahla Reen langsung tak sedar yg Reen mengandungkannya selama nie..tau2 da jadi begitu..apepun..Reen redha dan sabar dengan ujian yg Allah berikan ini..kerana Reen yakin..apapun yg terjadi..pasti ada hikmah disebaliknya....
Gambar masa mula2 sekali scan..masih tak jelas kandungannya..

ubat kuatkan rahim dan asid folic..sayang sangat Reen tak sempat nak makannya...:(
*Besok..In Shaa Allah Reen akan ke hospital untuk scan lagi..mudah2an segala urusan besok akan dipermudahkan olehNya..dan berjalan dengan lancar nanti..Amiin...~

8 comments

24 July 2013 at 01:01

sabar je sayang...ini lah ujian Allah untuk ramadhan dear kali ini....Tak pe Allah cuma pinjamkan seketika dan insyaAllah Allah pasti gantikan yang lebih indah...hanya bersabar lah ubaat nya dik :)

24 July 2013 at 05:38

hope ada rezeki lg lepas ni dn kejadian buruk tidak akan berulang,,,take care

24 July 2013 at 12:52

alahai..jangan sedih2 ye sis...takziah atas kehilangan itu...

24 July 2013 at 13:44

@Nao Mei In Shaa Allah cik akak..thanks dear..

24 July 2013 at 13:45

@izan mama mia In Shaa Allah..mudah2an lpas nie tak berulang lagi..thanks Izan..:)

24 July 2013 at 13:45

@Kathy Rbain Terima kasih yunk..In Shaa Allah Reen dpt terima semua nie dgn redha..:)

25 July 2013 at 15:00

ya Allah..sabar ye kak..anggap la dgaan Allah..lepas ni akk kena alert selalu la ye kalau jadi mcm tu..

25 July 2013 at 15:35

@Sya Mimie thanks dear..In Shaa Allah akak akn lebih peka dmasa akn datang...

Post a Comment