Followers

Monday, 4 November 2013

HATI MASIH MAHU..tapi.........

Hai..:)
ALHAMDULILLAH..setelah 3 minggu Reen tak  mengupdate sbarang entry..akhirnya petang nie dpt juga Reen kembali..hihi..
sebenarnya bukan ada story terbaru pun,,just saje nak taip juga..sekurang2 adala jugak tanda2 yg tuan blog Reen Sweetmama nie  prihatin dgn blog nye nie kan..hehe..
Tulah..dulu mule2 nak join dunia blog nie..kmain lagi rajinnye nak taip entry..nak blogwalking dan menambah sahabat2 baru..
Bukan Reen da tak nak berblogging lg. hati tu masih mahu.....
cuma sejak kebelakangan nie..hati nie dilanda KEMALASAN..hihi..nak buka blog pun skejap2 je..blogwalking pun mane yg sempat..tak macam mase mula2 buat blog nie dulu..berkobar2 je rasa..hahahaa..
Hurmmm..sbenarnya bukan sebab tu je..Reen agak sibuk ..maklumla nk uruskan anak2 dan keluarga..ditambah lagi skrg Reen menjaga pengasuh baby..memang agak sibuk..
Dan satu lagi sebabnya...sbb Reen sendiri tak tau apa la bnda yang Reen nak cite kt blog nie..rasenye takde pun kisah2 yg mnarik nk dikongsikan..bg Reen biase je semua...
Nampaknya cukup sampai sini dulula..kjap lg pun nak masuk waktu maghrib..In Shaa Allah..andai diberi  rezeki waktu dan ksempatan lg..Reen akn kembali lg..dan pastinya Reen takkan lupe nk bw sahabat2 Reen nnt...:)
 
#pinjm pic dr GOOGLe..hihi

Friday, 11 October 2013

Syukur saya masih bernyawa tika ini..:)

hai..:)
Salam jumaat yg penuh keberkatan buat semua sahabat2 blogger yg masih sudi bertamu di blog Reen nie..
Sejuknya pagi  nie..ditambah dgn deruan hujan lebat..berselangseli dengan petir..hihi..apepun..Alhamdulillah..tu semua rahmat dariNya..

Saturday, 28 September 2013

Buat semua sahabat2 blogger sudi menjengah blog ini..:)

hai..
Selamat berhari minggu semua..:)
Okla tak nak taip panjang2..sekadar untuk menghidupkan kembali blog Reen yg da agak lama menyepi nie..hihi..untuk semua yg sudi menjenguk dan membaca entry2 Reen..Reen cuma nak ucapkan....

Friday, 13 September 2013

Ini semua bahana GATAL TANGAN.. -_-

 
Hai..:)
Penatnye la ari nie nak edit blog Reen nie balik..tula..blog sebelum nie da elok..da ngam..ade je yg nak digodeknye..haa..rasakanla..Hihi..
Mesti ramai yg masuk blog Reen nie perasan yg blog Reen nie da berubah wajah kan..
Sebenarnya semalam Reen teringinla pulak nak menggatal2 mencuba TEMPLATE baru..bila da cari kat google..dan jumpe yg Reen berkenan dihati..ape lagi terusla duk edit sana sini..pada mulanya masa Reen tengok blog Reen nie da bertukar ke template baru..seronok jugak sbb nmpak lagi comey..*hihi,,prasan jap..
Kemudian..baru Reen perasan adala 2,3 masalah yg ada pada template tu..dan bile Reen nak try edit balik..da tak boleh..hihi..
Akhirnya dengan rasa berat hati..Reen pun mngambil kputusan untuk menggunakan kembali template yg da mmg blogger sediakan nie..Tu yang semua widget yang Reen da pasang..semua yg Reen da make up kasi cun..semua da hilang....alahai..tensionnye rasa hati..tula bahananya kalau nak tunjuk pandai sangat kan..sudahnye kan da mnyusahkan diri sendiri..
Apepun..selepas nie Reen kena fikir baik2 sebelum nak "menggatal2 " lagi dalam bab macam nie..hihi..~
da terkena baru menyesal..huwaaaa!!

Thursday, 12 September 2013

Hikmah disebalik telinga cik hubby yg dimasuki semut..dan petua yg sangat berguna..:)


pic dr google lagi..hihi~ 
Hai..:)
Da hampir pukul 2 pagi rupenye..hihi..hurmm..okla sebelum Reen masuk tido..Reen ada  satu kisah yang Reen nak kongsikan kat sini..hihi..Kisah tentang cik abang Reen yg telinganya dimasuki semut.hehe~

Wednesday, 11 September 2013

INI KISAH TENTANG "KEK DAN APAM DOT2 '..

Hai..:)
Selamat malam semua..
Alhamdulillah..malam nie dpt juga Reen menjenguk dan mengemaskini blog Reen nie setelah berminggu terbiar sepi..cewahhh..hihi..
oklah..sementara mood kerajinan masih membara nie..Reen ingat nak cite pasal kek dan apam dot2 ..hihi..Sebenarnya Reen nie baru je nak berjinak2 dengan dunia menbuat kek dan apam dot2 nie..

Wednesday, 4 September 2013

Santapan rohani..

Hai..selamat petang sahabat2 blogger Reen..:)
Jom..kita sama2 hayati..renungi dan jadikan pedoman hati kita dengan kata2 pada pic dibawah nie ye..semoga sama2 kita mendapat manafaat nye kelak..:)

Tuesday, 20 August 2013

Baru je belajar nie..:)

Hai..:)
Siapa pernah makan apam polkadot?angkat mulut..hihi~ Mesti ramai yg tau apam polkadot tu kan..kalau masih ada yg tak tau lg..apam polkadot tu adalah sjenis apam yg sangat comel..kalerful..dan sedap..kt dlmnye diisi dengan jem ..
Okla..cite bab apam polkadot nie..da lame Reen teringin nk belajar membuatnya..selalu tgok hasil kerja orang kt mana2..geram je tgok..da la comel..sdap plak tu..mcm2 design ade..tp yg paling senang dot2 tu la..hihi~Disebabkan suke sangat dgn apam polkadot nie..Reen pun berani2 kanlah diri nk mencubanya..walaupun hasilnya tak la secantik orang lain yg lagi hebat membuatnya..tp Alhamdulillah..ank2 pun suke..hihi..
Actually..apam nie Reen buat masa cousin nk bertunang ahad lpas..pukul 4 pagi baru siap mngukusnye..dan kalau nak tau hasilnye mcmane....tgok jela pic nie ok..hihi~
 
#apam polkadot berintikan strawberry jem..:)

 
#sempat jugak jadi hantaran ms cousin Reen bertunang hari tu..oleh kerana tak berapa cantik apamnye..so terpaksela apam tu letak belakang2..hihi~

Beraya sambil sambut besday..:)

Hai..:)
Genap 15.8.2013 hari tu..genap sudah usia puteri hatiku Zarifah Syakirah 7tahun kini..Walaupun hampir2 Reen terlupa tarikh penting tu..namun syukurla Reen dan hubby dan adik beradiknye yg lain tak miss untuk ucap happy besday pdnya..
So..besoknya lps blik beraya..*beraya dulu baru celebrate..time rayela katekan..hihi* hubby pun belikankan kek kecik untuknye..kalau ikutkan perancangan..mmg kami nak sambutkan juga walau kecil2an..tp disebabkan kakak da tak sabar2 dan asyik mintak ayahnye belikan kek..kami pun belikan la keknye untuknya..hihi..
Sebenarnya pada kek tu kami selitkan sekali nama adiknye iaitu Muhd Haziq Muaz yg telah pun berusia 3 tahun..walaupun besdaynya pada 11 .5.2013 hari tu..tp disbbkan kami tak dpt belikan kek buatnya.so kami sambutla dia berdua bersama kakaknye..
Okla..buat Puteri dan putera ibu dan ayah ini..kami..iaiu ayah..abg dan adik2 ucapkan SELAMAT ULANGTAHUN KELAHIRAN SAYANG BERDUA..SEMOGA KALIAN MEMBESAR MENJADI ANAK2 YG SOLEH DAN SOLEHAH SERTA BERJAYA DALAM HIDUP NANTI..SAYANG KALIAN SAMPAI SYURGA..IN SHAA ALLAH...:)





SALAM AIDILFITRI ..:)

  
Hai..selamat petang..:)
Nampaknya da berapa minggu blog Reen nie sepi tanpa sebarang kisah terbaru kan..hihi..
Okla..Reen taknak cite panjang2 lebar sangat..cuma di bulan Syawal yg mulia ini..rasanya walau agak terlewat ..tapi masih sempat lagi untuk Reen mengucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI,
MAAF ZAHIR DAN BATIN ya buat semua rakan2 blogger yg mengenali diri Reen..:)


Sunday, 28 July 2013

Adik....Risaunya hati ibu...

 
#macam biasa..pic dari GOoglE..hihi#
Hai..:)
Salam ramadhan yg ke 19..tinggal berapa minggu je lagi kita bakal menyambut kedatangan bulan syawal yg mulia..bagaimana dengan persiapan sahabat2 blogger Reen thun nie..mesti ada yg da siap awal2..dan pasti ada juga yg baru nak mula membuat persiapan kan..Macam Reen..semalam baru dapat membeli baju raya untuk anak2..cuma tinggal baju kurung dan tudung untuk anak dara tunggal Reen tu..dan juga kasut je untuk semua anak2 Reen.Baju raya untuk Reen dan suami pun tak beli lagi..apepun yg penting..Reen dan suami da siapkan untuk anak2 dulu..tu yg paling utama dan lega rasa hati bila da selesai sikit2...kiranya kalau nak cerita bab persiapan raya yg Reen da buat..kiranya baru 40% lengkapla..hihi..
Sebenarnya bukan persiapan raya topik utama Reen kali nie..tapi just nak cerita..waktu Reen bangun bersahur pagi nie..bila da selesai bersahur..Reen pergi melihat anak2 Reen yg sedang tido..macam si abang dan sikakak..lepas je bersahur..apelagi sambung mimpi lagilaa..Then Reen lihat abang chik dan adik..mereka juga lena dibuai mimpi indah mereka..Tapi..bila Reen nak perhatikan kt muka adik..baru Reen perasan yg dari hidungnya ada melekat kesan2 darah yg da kering..Mulala hati nie risau..dan bertambah2 risau dan bimbangnya bila terpandangkan setompok darah melekat pada tilam tempat tidurnya...
Oleh kerana hati dan tak tenang..Reen pun terusla bukak laptop Reen..search kt google tentang masalah nie..dan dari apa yg Reen dpt..Alhamdulillahla..mengikut apa yg Reen da baca..itu perkara biasa bg kanak2 lelaki..itu mungkin disebabkan kerana terlalu penat @ panas dalam..tak perlu risau sangat..melainkan kalau da kerap sangat hidungnya berdarah..barula refer ke klinik atau hospital...
Andai kata benar disebabkan oleh penat..dan bukan disebabkan masalah penyakit lain yg serius..syukurla pada Nya..tapi kalau tengok pada kelasakannya semalam ketika membawanya membeli belah kt shopping complex semalam...memang tak hairanla kalau darah hidungnya tu disebabkan kepenatan..memang dia tak duduk diam..nak ukur baju dan seluarnya pun sampai berpusing2 nak mengejarnya..tu belum lagi dengan abg2 dan kakaknya punya karenah....memangg sangat menduga kesabaran..hihi~
Apapun..Reen selalu berdoa padaNya..mudah2an biarlah Reen sekeluarga akan selalu diberikan kesihatan tubuh badan yg sihat walafiat nanti...Amiin.....

Thursday, 25 July 2013

5 tanda bakal lahirkan anak lelaki

Hai..:)
Selamat pagi dan selamat berpuasa untuk hari ini ye..hihi~
Pagi nie tibe2 hati Reen nie rasa rajin pulak nak update entry..walaupun pada mulanya Reen sendiri tengah terfikir ape cerita nak nak dijadikan en3 nie..tapi hati tu tetap bersemangat nak update en3 jugak..(Cewahh..ye ye jekan..) hihi~
Tengah2 Reen sibuk duk memikir smbil baca news kt Mylaunchpad.com nie..tibe2 Reen terbacala pulak satu artikel yg sangat menarik..dan apa lagi Reen pun 
terusla berhasrat nak kongsikan juga bersama rakan2 blogger yg lain dan mereka2 yg sudi membaca en3 nie..nak tau pasal ape?Haaa...jom baca ye...hihi~
PINJAM PIC BABY COMEL NIE DARI PAKCIK GOOGLE..HIHI

Wednesday, 24 July 2013

Bukan lagi rezekiku....

Hai..:)
Diam tak diam da lebih 2 minggu kita dan semua umat islam berpuasa dibulan ramadhan kan..tak lama lagi kita bakal menyambut syawal pulak..tak terasa waktu tu berlalu..
Sebenarnya..dibulan ramadhan nie..ada perkara yg sangat menyedihkan hati Reen yg telah berlaku di bulan ramadhan yg mulia nie....

Friday, 19 July 2013

Bizi punye pasal la nie...

Hai..selamat pagi ..:)
Sebelum tu Reen nk ucapkan selamat berpuasa untuk hari yg ke 10..dan juga salam jumaat buat semua rakan2 blogger Reen..semoga puasa hari nie dapat kita laksanakan dan hadapi dgn pnuh kesabaran nnti..k..:)
Wah...rasanya da lama sungguh Reen tak bukak blog reen nie..dan updates en3..dan tak menziarah kawan2 kan..hihi..sebenarnya bukan sbb ape..tapi Reen sibuk sangat..bukanlah sibuk sbb ape pun..cume reen sibuk sbb tolong mak mertua reen gulung popia mini untuk dijual..walaupun tempahan tak berapa banyak..tp bila da bercampur dengan tugasan2 lain..memang bertambah2 sibukla jadinya..hihi..inipun da terlanjur Reen bukak laptop untuk mengintai2 resepi kuih raya..tibe2 hati nie rasa rindu pulak dekat blog nie..so apelagi..jengukla sekejap..hihi~
Nak cerita bab persiapan raya pulak..hihi..Persiapan raya Reen tahun nie pun masih belum ada apepun..cume sempat tempah baju melayu untuk ank2 bujang Reen je..anak dara Reen punya baju raya pun tak sempat nk belikan lg..itulah cadangnya bila encik suami gaji hujung bulan nie In sha Allah baru kami akan mula buat persediaan untuk raya...
Diam tak diam pun da 10 hari kita puasa kan..dan ini bermakna tinggal lebih kurang 20 hari je lagi untuk kita menyambut kedatangan syawal yg mulia kan..dan dalam masa tula jugak yg tinggal untuk kita mengemas rumah..buat kuih..nak hias rumah ke dan ape jela..betul tak..maklumlah raya pun setahun sekali..so mestilah nak terasa kemeriahan tu..hihi..
Oklah..Reen nk stop dulu k..In Sha Allah..ada masa yg terluang..Reen akan kembali untuk update en3 terbaru..

# Sebelum terlupa..buat semua rakan2 blogger Reen yg sudi menjenguk..dan menjadi follower blog Reen nie..Reen ucapkan terima kasih banyak2 buat semua..In Sha Allah..bg mereka yg Reen belum sempat menjenguk ke blognya dan jd follower mereka balik..nnt ada masa Reen akan singgah ok..
Dan buat rakan2 blogger Reen yg lain juga..yg sudi ajak Reen untuk join apepun segmen..Reen mohon keampunan dan kemaafan ya..andaikata Reen tak sempat nak menyertainya..lain masa jika dizinkan Allah Reen akan cuba sertai juga nanti..k...:)
Dan juga jika ada kelapangan..Reen akan cuba untuk blogwalking dan bertandang ke blog kalian nnt..ok..hihi..:))

Thursday, 13 June 2013

SELAWAT PELINDUNG DIRI..

Sekadar perkongsian bersama...:)
tawassalna bi bismillah 
wa bil hadi rasulillah[2X] 
wa kulli 'arifin billah 
wa ahlillahi ya allah[2X] 

ya allah
syumusilhuda
shuyukhil waraa
nujuu min nada [2x]
bihinnas lamu min kulli aza
bi qadrillahi ya allah


"Kami bertawassul dengan nama Allah dan dengan petunjuk Rasulullah dan setiap orang yang arif mengenai Allah dan ahli Allah,Ya Allah.Ya Allah!Dengan perantaraan kaum yang mulia,cahaya hidayah,dengan perantaraan amalan kebaikan mereka,kami selamat dari setiap malapetaka dengan kekuatanMu,ya Allah"

Fadhilatnya: Barangsiapa banyak membaca selawat ini setiap hari akan memperolehi keselamatan dan pertolongan Allah dengan wasilah/perantaraan Nabi Muhammad saw."
Photo: SELAWAT PELINDUNG DIRI..

tawassalna bi bismillah 
wa bil hadi rasulillah[2X] 
wa kulli 'arifin billah 
wa ahlillahi ya allah[2X] 

ya allah 
syumusilhuda 
shuyukhil waraa 
nujuu min nada [2x] 
bihinnas lamu min kulli aza 
bi qadrillahi ya allah 


"Kami bertawassul dengan nama Allah dan dengan petunjuk Rasulullah dan setiap orang yang arif mengenai Allah dan ahli Allah,Ya Allah.Ya Allah!Dengan perantaraan kaum yang mulia,cahaya hidayah,dengan perantaraan amalan kebaikan mereka,kami selamat dari setiap malapetaka dengan kekuatanMu,ya Allah" 

Fadhilatnya: Barangsiapa banyak membaca selawat ini setiap hari akan memperolehi keselamatan dan pertolongan Allah dengan wasilah/perantaraan Nabi Muhammad saw."

Copypaste dari SINI..

Halal ke tak halal nie??

 
Hai semua..:)
Baru-baru nie..Reen rasa macam teringin sangat nak buat sendiri kuih apam polkadot..yela selalu pandai makan je..sekali sekala  buatla sendiri..barulah puas makan..ye tak..hihi..
Puas godek2 kt google resepi apam polkadot..akhirnya Reen pun terjumpalah salah satu resepinya yg sangat mudah dan simple nak membuatnya..

Friday, 7 June 2013

Salam jumaat sahabat....

 
Hai..:)
Buat semua sahabat2 blogger Reen..dan juga sahabat lain yg sudi baca en3 yg tak sberapa nie..Reen ucapkan salam jumaat yg penuh keberkatan buat semua..Semoga hari ini dan hari2 yg seterusnya dlm hidup kita akn lebih dirahmati oleh Allah SWT kelak...:)
 

 
pic kepunyaan google..:))

Thursday, 6 June 2013

Motivasikan hatimu..menempuh hidup..

Hai..:)
Wahh..nampaknya hari nie kemainla pulak rajinnye Reen nak update en3..hihi..yela sementara tengah ada idea nie..baik terus taip..kan..hihi..
okla..oleh kerana hari da petang..so Reen pun kene stop dulu dari melayan blog Reen nie..dan sebelum tu  Reen tinggalkan gambar dan ayat2 dibawah buat tatapan semua sahabat yg sudi membaca en3 nie..ok..:)

Photo: ~belajar dari kesakitan..~

Admin CSK




#semua pic nie Reen copypaste DARI SINI.. :) :)

Tolong tegurkan saya ya..

Hai..:)
 
pic baby comel nie Reen rembat dr GooGLE..hihi

Selamat petang semua..panas cuaca ari nie..tapi biarpun panas..nsib baik jugakla ada angin sepoi-sepoi bahasa yg bertiup..nyaman jugak rasanya..hihi..
okla..tu cume intro je untuk en3 nie..yg sebenar-benarnya Reen nak cite..pagi tadi masa Reen tengah melayani blog kesayangan Reen nie..Reen ada terbaca satu entry dari beberapa orang sahabat blogger Reen nie tentang en3 kepunyaannye telah dicopypaste oleh blogger lain..isk,iskk..kesian sahabat Reen tu..yela da penat-penat dia duk taip en3..tup2 senang lenang je orang ciplak idea tu dan letak dalam blognya..mestila bengang..kecewa..sakit hati dan yg sewaktu dengannya..ye tak..hihi..

Salam Israk Mikraj semua..

 
Hai..:)
Selamat pagi semua..hari nie hari Israk Mikraj..so kepada semua sahabat2 blogger Reen yg beragama islam..Reen ucapkan salam israk mikraj ya..Dan dihari yg suci ini..jom kita bersama2 berselawat ke atas nabi  junjungan kita iaitu Nabi Muhammad SAW..semoga hidup kita akan mendapat lebih keberkatan buat kita bersama kelak..:)
Dan buat semua sahabat2 Reen yg bercuti pd hari nie..Reen nk ucapkan juga selamat bercuti buat semua..semoga masing2 sentiasa ceria dgn apa jua aktiviti yg dilakukan pd hari ini ya...:))
pic Reen copypaste dr facebook..:)

dan pic nie Reen ambik dr GOOGLE..hihi..

Akhirnya......thanks Kathy..:)

Hai...:)
Da pukul 3.02 pagi..patutla mata da pedih..hihi..K la sebenarnya Reen bukanla nk story ape pun..just nk bagitahu..setelah sekian lama Reen mencari2 tutorial untuk "mencantikkan kotak komen" tu..akhirnya Reen berjaya juga menemui..Tu pun setelah terlihat kotak komen di blog Kathy Rbain  ..terus hati Reen tertarik..hihi..
Dan disebabkan da terpikat..so Reen pun pe lg..dropkan msg kt chat box beliau dan memohon tunjuk ajar dr beliau untuk buat kotak komen mcm beliau punye tu..hihi..
Kepada sahabat blogger Reen yg baik hati nie..terima kasih banyak2 Reen ucapkan sbb sudi ajar Reen walaupun ketika tutorial tu ditaip..Kathy dlm keadaan yg kurang sihat..smoga slpas nie Kathy dan family akn dikurniakan kesihatan yg lebih baik nnt..sayang Kathy ketat2..hikhikk.. ;)
Okla..kalau nak tau..niela rupa kotak komen Reen yg telah Reen edit hasil tunjuk ajar dr sahabat Reen nie..hihi..ala biasa je..menarik dan comel lg Pn kathy punye kotak komen tu..tp bolehlaa..kan..hihi...

 

Dan untuk pengetahuan ..Reen buat tutorial nie mengikut TUTORIAL INI..
walaupun tutorial nie agak remeh sikit..tp berkat kesabaran Reen..akhirnya Reen berjaya juga...hihi..

Saturday, 1 June 2013

Di mungkin GILA..TAPI..........

Hai..:)
Selamat pagi...Petang tadi..waktu Reen sedang asyik melayan MUKABUKU @ FB Reen..tiba2 Reen ada terbaca satu kisah yg penuh pengajaran dan sangat menyentuh hati Reen..Betul2  membuatkan airmata Reen nie gugur jugak..Dan Reen rasa tak salah rasanya andainya Reen kongsikan kisah tu disini agar kita semua akan dapat pengajaran disebaliknya....Tapi sebelum tu Reen nk bagitahu tau..kisah nie Reen copypaste dr SINI.. ok..hihi~