BAHAN NASI:
- 500gm beras
- Air secukupnya
- 10 kuntum bunga telang | direndam di dalam air panas dan ambil airnya
- Pewarna biru secukupnya
BAHAN ULAM:
- 100gm tauge | dibuang ekor
- 50gm daun serai kampung (jika tiada, boleh digantikan dengan kubis atau daun selom)
- 1 batang serai
- 1 batang bunga kantan
2 Masak di atas api sederhana hingga airnya kering.
3 Kemudian tutup periuk dan perlahankan api.
4 Biarkan ia masak dan apabila sudah masak bolehlah diangkat.
5 Hidangkan bersama ulam-ulaman.
SAMBAL KELAPA
BAHAN-BAHAN:
- 2 ekor ikan kembung | dibakar dan diambil isinya
- 200gm kelapa parut
- 1 batang serai
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1cm halia
- garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1 Kesemua bahan-bahan kecuali garam dan gula dikisar sehingga halus.
2 Keluarkan dan masukkan ke dalam kuali.
3 Masukkan garam dan gula secukup rasa dan sangai sehingga kering.
4 Angkat dan sedia dihidangkan.
SAMBAL BUDU TUMIS
BAHAN-BAHAN:
- 200ml santan
- 3 biji cili kering
- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 keping asam gelugur
- 3 sudu makan budu
- gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1 Jerang santan sehingga keluar minyak.
2 Masukkan bahan kisar, asam gelugur, budu, gula dan garam seukup rasa. Kacau hingga rata dan sebati.
3 Hidangkan bersama nasi kerabu..