Followers

Wednesday, 13 February 2013

NASI KERABU TUMIS KELANTAN

BAHAN NASI:
NASI KERABU KELANTAN
  • 500gm beras
  • Air secukupnya
  • 10 kuntum bunga telang | direndam di dalam air panas dan ambil airnya
  • Pewarna biru secukupnya
BAHAN ULAM:
  • 100gm tauge | dibuang ekor
  • 50gm daun serai kampung (jika tiada, boleh digantikan dengan kubis atau daun selom)
  • 1 batang serai
  • 1 batang bunga kantan
CARA MEMASAK:
1. Satukan beras yang telah dicuci , air, air bunga telang atayu pewarna biru di dalam periuk.
2 Masak di atas api sederhana hingga airnya kering.
3 Kemudian tutup periuk dan perlahankan api.
4 Biarkan ia masak dan apabila sudah masak bolehlah diangkat.
5 Hidangkan bersama ulam-ulaman.
SAMBAL KELAPA

BAHAN-BAHAN:
  • 2 ekor ikan kembung | dibakar dan diambil isinya
  • 200gm kelapa parut
  • 1 batang serai
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1cm halia
  • garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1 Kesemua bahan-bahan kecuali garam dan gula dikisar sehingga halus.
2 Keluarkan dan masukkan ke dalam kuali.
3 Masukkan garam dan gula secukup rasa dan sangai sehingga kering.
4 Angkat dan sedia dihidangkan.

SAMBAL BUDU TUMIS
BAHAN-BAHAN:
  • 200ml santan
  • 3 biji cili kering
  • 2 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 keping asam gelugur
  • 3 sudu makan budu
  • gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1 Jerang santan sehingga keluar minyak.
2 Masukkan bahan kisar, asam gelugur, budu, gula dan garam seukup rasa. Kacau hingga rata dan sebati.
3 Hidangkan bersama nasi kerabu..