Followers

Friday 15 February 2013

Resepi~Popia Goreng ReenSweetmama..





 Nie lah die popia yg da siap td..Alhamdulillah da selamat
 masuk perut hubby 
dan anak-anak tadi..hihii~ 
 
Assalamualaikumm..
Hari nie tibe-tibe terase macam nk post pasal resepi pulak kt blog reen nie..hihii..saje untuk memenuhkan blog yg masih baru nie..kikikiii.
.So ari nie Reen nie share resepi Popia Goreng..sedap dan enak dimakan time duduk bersantai waktu petang..lagi2 kalau dimakan beramai2..fuhhh..memang syokk laa..hihii~


K laa..Kt sini Reen sertakan jugak resepinya kalau2 ada yg teringin nk mencubanye nnt..semoga berpuas hati ok..:)
Bahan-bahannya:
10 keping kulit popia (beli je kulit yg da siap kt pasaraya tu..:) ) 
 minyak masak untuk menggoreng..(agak2 la byk mane nk masukkan.. asal tenggelam nnt bile digoreng..)
Sebiji telur di ambil putihnya sahaja ..(untuk melekatkan kulit popia nanti..)

Untuk Intinya :
Sebiji lobak merah (dihiris memanjang dan nipis)
Setengah biji sengkuang ( dihiris memanjang dan nipis)
1 mangkuk sederhana besar taugeh
Sedikit udang basah dipotong kecil
sedikit minyak masak untuk menumis
1 setengah sudu kecil serbuk perasa SECUKUP RASA MAGGI
  Bahan-bahan untuk sosnya:
3 ulas bawang putih 
5 biji cili merah..
3 sudu besar sos cili dan sos tomato
Setengah mangkuk kecil air asam jawa
sedikit gula..(ikut citarasa sendirila k..hihii)


Cara-caranya:

  1. kisar bawang putih dan cili merah hingga halus..
  2. masukkan dalam periuk atau kuali dan masak seketika atas api..
  3. Masukkan sedikit air asam jawa..dan juga semua sos td..
  4. Jangan lupa masukkan sekali gula.
Akhir sekali bila da mendidih..bolehla dimatikan apinya..


Cara-cara membuat popianya..

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali..pastu masukkan udang..
  2. setelah itu masukkan pula kesemua sayur-sayuran td..(lobak,taugeh dan sengkuang)
  3. Gaul rata..masukkan pula serbuk SECUKUP RASA MAGGi.. 
  4. Kacau seketika dalam 3,4 minit..tutup api dan biarkan sejuk..
  5. Setelah sejuk..ambil sekeping kulit popia..bentangkan dan ambil sesedu inti tadi..
  6. Then letakkan inti ditengah2 kulit popia td..lipat kiri dan kanan dan gulung..
  7. Gamkan hujungnya dgn menggunakan sedikit putih telur..
  8. Panaskan minyak yg agak banyak..kemudian goreng hingga warna keemasan..
Da siapp..so da bolehla untuk dinikmati...

Nak lebih sedap lagi bolehla dihidangkan bersama dengan sosnya td....
 Ok..selamat mencuba resepi ini ye....

2 comments

15 February 2013 at 13:35

Assalamualaikum kak reen, sheila paling suka buat popia ni! hehehe aduhhai terasa nak makan popia plak petang ni. harus buat esok. hehehe. sedapnya makan dgn family kan :)

15 February 2013 at 14:27

waalaikumsalam,sheila..betul tu..family akk mmg suke popia nie..kalau mkn ramai2 mmg syokk..hihii~:)

Post a Comment