Followers

Wednesday, 13 February 2013

Petua Menghilangkan Jerawat Tanpa Krim


1. Aspirin (ubat demam) - Walau bagaimana cantik sekali pun kulit seseorang itu, pasti akan mengeluarkan jerawat sekali-sekala. Cara untuk mengurangkan kemerahan dan mengecutkan jerawat yang baru tumbuh itu adalah dengan ..
hancurkan sebiji aspirin (ubat panadol adalah disyorkan) dan lembabkan ia dengan sedikit air. Kemudian sapu campuran tadi ke kawasan yang ditumbuhi jerawatdan biarkan selama beberapa minit. Kemudian bilas dengan air bersih. Ulangi prosedur ini sehingga jerawat anda mengecut dan hilang.

2. Ubat Gigi - Sebelum tidur, letakkan ubat gigi pada bahagian yang ditumbuhi jerawat, biarkan ia mengering sehingga keesokan harinya. Kemudian, bilas muka anda. Ini kerana ubat gigi mampu mambantu menghidrasikan (mengeringkan) jerawat dan ia juga mampu untuk menyerap minyak pada wajah.

3. Minyak Zaitun- Cara ini adalah cara turun temurun yang diamalkan sejak zaman nenek monyang lagi. Campurkan satu sudu besar minyak zaitun dengan 4 sudu garam, kacau sebatian untuk beberapa minit, sapu pada bahagian wajah anda yang ditumbuhi jerawat. Biarkan seketika, kemudian bilas wajah anda dengan menggunakan sabun pencuci muka.